Parohia „Buna Vestire” şi „Sf. M. Mc. Mina” lansează forumul comunităţii Cercu

Viața parohiei Septembrie 10, 2016

Duminică, 11 septembrie, Parohia „Buna Vestire” şi Sf. M. Mc. Mina, Victor şi Vichentie, Sf. Mc. Ştefanida şi Sf. Cuv. Teodor Studitul” lansează Forumul comunităţii satului Cercu, comuna Bârnova. Scopul acestui proiect este punerea în legătură a tuturor persoanelor care au acces la Internet din satul Cercu, în vederea creşterii calităţii vieţii – sociale şi spirituale – şi a ajutorării reciproce. Mai multe detalii, aflăm de la Părintele Paroh, Florentin Lupaşcu.

 

Părinte paroh, cum a apărut ideea unui forum al Parohiei ?

Acest proiect s-a născut în urma unei simple discuţii cu domnul Ionuţ Panţiru, un enoriaş care ne-a mai ajutat în mediatizarea unor activităţi parohiale cu ocazia anumitor evenimente sau sărbători, în care îmi exprimam mâhnirea pentru lipsa unui duh de unitate şi de acţiune între locuitorii satului nostru. Deşi enoriaşii noştri s-au mobilizat exemplar şi în numai câteva luni a fost ridicată biserica, prăznicarul şi casa parohială, resimt cu durere că persistă încă o stare de separare şi de lipsă de informare cu privire la lucrurile frumoase sau la problemele care se întâmplă în comunitate. Ca dovadă, faptul că în afară de proiectele Bisericii (hram, ajutorarea unei persoane în nevoie), unde participă un număr relativ mare de oameni, nu a mai fost realizat în satul nostru un lucru care să antreneze întreaga comunitate. Cu toţii deplângem această situaţie, dar cu toţii o adâncim şi o facem să continue.

Care sunt cauzele lipsei duhului de unitate şi de acţiune în satul dumneavoastră, stare pe care o regăsim probabil şi în multe alte localităţi din ţară?

În mod sigur, lipsa de timp şi accesul dificil la informaţiile referitoare la ce se întâmplă în sat şi în comună sunt principalii duşmani în faţa construirii capacităţii de a face fapte frumoase împreună. Iar această interacţiune poate să înceapă cu lucruri mici, precum achiziţionarea unui ou proaspăt de la un locuitor al satului de către un alt consătean poate mutat mai târziu în localitatea noastră. Ştiu că aceste lucruri se întâmplă, dar la un nivel mult redus faţă de potenţialul existent. De aceea, forumul parohiei Cercu – la care se pot înscrie şi alţi membri ai comunei noastre sau ai altor localităţi -  este destinat tocmai omului ocupat, care nu are timp să găsească alimente sănătoase, de ţară, deşi ar vrea să cumpere, sau pentru cel care ar dori să-şi facă ceva prin ogradă, dar nu găseşte om pentru asta. Cred că aceştia sunt primii paşi care ar permite oamenilor să intre în legătură, să se cunoască şi să capete încredere unii în alţii, condiţie esenţială pentru dezvoltarea unor proiecte frumoase comune.

Cum va ajuta forumul dumneavoastră persoanele care doresc să vândă sau să cumpere produse de ţară din comunitatea lor? În mod concret, cum se utilizaeză acest forum?

Interfaţa forumului este foarte simplă pentru a oferi şi persoanelor cu cunoştinţe minime de calculator posibilitatea de a-l folosi. În primul rând, trebuie să intre pe adresa forumuluicercu.freeforums.org şi să se înscrie, adică să completeze formularul on-line cu numele, prenumele, adresa de mail, data naşterii şi să scrie  într-o căsuţă textul care se generează automat atunci când o persoană doreşte să devină membru al forumului. Înscrierea durează mai puţin de un minut.

Apoi, în cadrul forumului nostru, avem o rubrică numită „Prestări servicii. Cerere şi ofertă”, unde omul poate să anunţe când taie un viţel, preţul per kilogram, datele de contact, etc sau să ceară o recomandare pentru o persoană care să-i repare o instalaţie sau să-i tencuiască un perete. În plus, poate să afle cine s-a mai cununat, cine a fost botezat, cine este singur şi are nevoie de ajutor sau alte ştiri din comuna lui, accesând rubrica „Ştiri, actualităţi, anunţuri”.

Fiecare membru poate adresa o întrebare sau oferi o soluţie unor aspecte care ne afectează pe toţi, soluţii care pot fi dezbătute şi apoi asumate. Şi dacă o idee bună a unei/unor persoane care să ridice nivelul de trai, este însuşită de majoritatea locuitorilor, ce ne-ar opri să ne întâlnim fizic şi să o punem în practică? Cred că a face lucrurile împreună, constant nu izolat, transformă oamenii din simpli locuitori ai unei aşezări geografice într-o COMUNITATE. Aceasta o spune şi Psalmistul David: „unde este unire, acolo a poruncit Domnul binecuvântarea şi viaţa până în veac (Ps. 132, 3)

De obicei, când ne referim la un forum parohial, vorbim mai degrabă de cele spirituale, sfinţia voastră aţi expus mai degrabă beneficiile sociale ale acestuia. De ce aţi ales această abordare şi cum va impulsiona acest forum trăirea credinţei ortodoxe în rândul enoriaşilor dumneavoastră?

Deşi în ţara noastră, numeroase persoane se declară ortodocşi, puţini participă în mod constant la viaţa Bisericii, puţini îşi coordonează viaţa de la o Liturghie la alta. Însă fiecare doreşte, de exemplu, să-şi rezolve problema drumului accidentat spre casă sau a absenţei iluminatului public. Sunt chestiuni de care se lovesc zilnic, care alimentează o stare de tensiune continuă. Or, facilitarea comunicării între oamenii care se confruntă cu aceeaşi problemă, prin intermediul forumului parohial poate duce la rezolvarea oricărei dificultăţi şi cred, şi mai important, poate întări în rândul credincioşilor mai ocupaţi ceea ce este cunoscut celor care participă activ la viaţa eclesială de rugăciune şi acţiune: Biserica acordă în mod egal atenţie problemelor sociale ale oamenilor alături de cele sufleteşti ale lor.

Referitor la cea de-a doua parte a întrebării, acest forum va fi în legătură cu site-ul parohiei, unde poate fi vizualizat programul de slujbe şi de spovedanie, poate fi audiat cuvântul de învăţătură al preotului pentru duminica sau sărbătoarea în curs; tot de acolo pot fi obţinute informaţii despre activităţile sociale, filantropice şi cultural-educative desfăşurate de parohie.

Cum veţi interacţiona cu credincioşii care vor avea vreo nelămurire de credinţă?

Atunci când cineva are vreo întrebare legată de credinţa sau morala ortodoxă, nu mai trebuie să aştepte până duminică pentru a-l întreba pe preot. Este ştiut faptul că omul este foarte simţit, nu vrea să-l deranjeze pe părintele şi până să-l întâlnească, uită ce vroia să-l întrebe. Însă, prin intermediul forumului parohial, chiar şi de pe smartphone, poate să posteze o întrebare, iar în maxim 24 de ore va primi răspunsul de la părintele paroh, căci pentru aceasta a fost creat forumul nostru. Credem că astfel, pe lângă zidirea duhovnicească, va fi întărită legătura dintre preot şi credincioşi, iar enoriaşii vor primi o alinare a frământărilor spirituale.

În spaţiul on-line, există numeroase dezbateri, argumentări pro şi contra, fără o finalitate practică. Ce veţi face pentru ca acest forum să nu devină ceva asemnănător sau în prag de alegeri, un instrument electoral?

Voi răspunde mai întâi celei de-a doua întrebări. Subiectele electorale sau comentariile vulgare vor fi şterse de către Administrator. Vreau să fiu foarte clar. Acest forum nu este unul politic. Nu acesta este scopul lui. În acelaşi sens, nu am iniţiat acest proiect pentru a prezenta locurile superbe prin care am fost sau pentru a arăta ce persoane minunate, iubitoare suntem sau pentru a dezbate un subiect de dragul discuţiei. Acest forum este pentru cei care gândesc de două ori înainte de a scrie o dată. Este pentru cei care doresc să găsească soluţii şi să le pună în practică. Pentru a ne face viaţa mai uşoară.

Pentru a deveni în mod real şi autentic o COMUNITATE.

Vă dorim succes!

Vă mulţumesc.

 A consemnat Comitetul de redacţie al Parohiei Cercu